söndag 31 maj 2009

Virkproblem

Så här gör jag när jag byter färg:

Jag drar igenom den nya färger med smygmaskan i slutet av varvet.

... men resultatet blir inte snyggt tycker jag. Dessutom flyttar sig ju skarven åt sidan för varje varv, med påföljd att skarvet går snett. Det gör ju att det blir mycket svårare att dölja den, även om man gömmer den under någon dekoration. (Som på det grönrandiga kamerafodralet.)
Finns det något annat sätt? Eller ser allas skarvar ut så här?


En annan fråga som jag har är:

När man virkar runt med fm och ska byta varv (inte när man virkar i "spiral"), ska man då, som här, virka först en lm och sen en fm i samma m ....

... eller som här, bara en lm och sen fm i nästa m. (Som man gör när man virkar stolpar och de första 3 lm räknas som den första st.)

lördag 30 maj 2009

Nålfiltat och virkat

Nu har jag provat nåt nytt! Har sett en massa saker som är nålfiltade och tycker att det ser så kul ut. För ett tag sen köpte jag lite ull och två filtnålar, men det har inte blivit av att jag tagit fram det. Så fick jag se den fina nålfiltade dockan hos Ulliga gulliga saker bli till, bit för bit. Då kunde jag inte hålla mig mer. Jag tog fram ull och nålar och började sticka nålen i den. Och sticka och sticka..... Jag visste inte vad jag skulle göra, men började med en rund boll. Efter en stund började det likna ett huvud och då fortsatte jag. Det går så klart inte att jämföra med inspirationsbilden, eftersom jag inte hade någon plan för vad det skulle bli, men i alla fall en början. Tyvärr gick jag nog lite häftigt fram, för först bröts den tunna nålen och efter en liten stund även den tjocka. Nu måste jag få tag i nya nålar. Sen ska jag fortsätta "sticka". 

Det är också många som håller på att virka mormorsrutor. Bla a har Petra gjort en jättesöt liten kofta av sina. Så nu har jag också satt igång. Problemet är bara att alla trådar måste fästas. Men det får bli en senare fråga :)

Hos Svartanova såg jag en så fin vas i form av en "invirkad" glasburk. Beskrivningen kommer från Attic24. Det var länge sen jag virkade in burkar, men då hade jag inte en tanke på att de kunde användas till vaser. Tyckte det var en så bra idé. Bråttom som jag så klart hade, tog jag en burk som inte var rak. Därför fick jag göra den smalare upptill och göra ett litet sprund med knappar. Eftersom vi satt och tittade på film när det var dags att sätta i knappar och Herr T bestämt hävdar att jag inte kan titta på TV och handarbeta samtidigt, ville jag inte dra uppmärksamheten till mig med att springa iväg och leta knappar, så jag virkade dem i stället. Det funkade bra. Mormorsrutan kom väl till pass för att dölja den fula randen där jag bytte färg. Hur gör alla ni andra när ni byter färg? Jag försöker verkligen att vara petnoga med att göra maskorna jämna vid bytet, men det blir ändå aldrig snyggt. Är det någon som har något tips? Eller visa mig hur era "byten" ser ut. 

Koftan är också nästan klar. Ett par trådar kvar att fästa, sen hitta knappar och snygga till.

söndag 24 maj 2009

Lördagskväll

I går kväll var vi hos P och B. Vi fick jättegod mat och .......


....  cheesecake, som var lika god som vacker!

B:s och mina samtal handlade mycket om garn (medan P och Herr T pratade om mycket tråkigare saker) ;)
och här kommer en liten bildserie till B för att visa hur jag menade:
(Ja, jag var tvungen att börja direkt när jag kom hem igår!)

(Lägg upp 2 lm. Virka 6 fm i den första lm.)
Börja sen direkt i den första fm och virka nästa varv; 
2 fm i varje fm, så att det blir totalt 12 fm på varvet. 


Fortsätt att öka med en fm mer mellan ökningarna 
tills det blir en platta som är lagom stor till botten. 
Dvs 1 fm, 2 fm i nästa fm = 18 fm.  
2 fm, 2 fm i nästa fm = 24 fm. 
3 fm, 2 fm i nästa fm = 30 fm osv. 
Bara virka runt, runt, utan sm och lm vid nytt varv.
När botten är lagom stor fortsätter man bara att virka runt tills korgen är lagom hög.

Så här blev det. 
Jag gjorde en liten ögla av luftmaskor innan jag fäste garnet, 
så jag kan hänga upp den.

lördag 23 maj 2009

Självbevattnande krukor och lite av veckans plotter

Den här veckan har jag haft mycket att göra, trots ledighet. I lördags var vi på Usserøds skola i Hørsholm i Danmark och hade konsert tillsammans med den danska kören Øresound. Vi fick ju då också lyssna på deras konsert och de var verkligen bra! I veckan har det varit möten på kvällarna. Den övriga tiden har jag mest "sprätt" runt och gjort lite här och lite där.

Jag har länge tänkt lägga ut den här beskrivningen. Krukväxter lever ett ganska torftigt liv i det här huset. Jag glömmer jämt att vattna dem, så de enda växter som överlever här är i stort sett ampelliljor och i viss mån pelargonier. En gång fick jag ett "kit" av mina föräldrar, till självbevattnande krukor. Det funkade så bra, att jag försökte komma på ett eget sätt och det här är vad det blev:

Först behöver man nån sorts tråd. Jag kom fram till att tvåtrådigt ullgarn, redgarn som jag använder till Waldorffdockor funkar alldeles utmärkt.


En "ballongpinne" att fästa garnet på.


Något att lägga i botten på ytterkrukan. I kittet ingick en sorts plastsaker som liknar nedersta delen på en plastkruka, fast med ett stort hål i botten. Jag har inte så många, så jag brukar ta stenar i stället.


Klipp av en bit av pinnen, ca 5 - 7 cm. Klipp en skåra i ena änden där tråden kan träs på. Klipp av ett par bitar ullgarn i ca 20 - 30 cm. Vik på mitten och trä på pinnen. Antalet trådar varierar beroende på vilken växt det är. Växter som behöver mycket vatten behöver också fler trådar och tvärtom. Man får prova sig fram.


Stick in pinnen i ett av hålen under krukan så trådarna kommer i i jorden.


Stoppa in pinnen ordentligt, så trådarna hänger ut som "rötter".


Fyll på vatten i ytterkrukan, så att det precis når överkanten på det som du har i botten.
Krukan ska inte stå i vattnet. Sätt ner krukan och se till att trådarna ligger ner i vattnet ordentligt. Vattna växten uppifrån från början så att jorden är genomfuktig. Kommer du på nåt annat bra att ha i botten, så hör gärna av dig. Den enda "nackdelen" med det här är att ytterkrukan behöver vara ganska stor för att krukan ska få plats, men det kan man ju stå ut med när man slipper oroa sig för att glömma vattna :)
Nu är det klart! Lycka till!

Nu till lite annat smått och gott!
Tyckte inte att jag gjort så mycket den här veckan, men en del har det ändå blivit utöver koftvirkning. Jag hittade inte nåt bra mönster på kofta till mitt garn, så jag har hittat på ett själv. Ni får se när den blir klar.
Här kommer lite av det jag gjort:

En disktrasa till. Denna gången med rent lingarn, randat med vanligt bomullsgarn.


Kattöron till grannen.


En "Plipp" eller "Plopp", som ännu inte har fått ögon och mun och bara har en arm än så länge.


Sköldpaddan ska få på sina ben och sen förhoppningsvis ögon också.


Början på ett kamerafodral. Blev så sugen på att virka långrandigt, men det var "pilligt" värre. Undrar om jag orkar hela vägen upp :)



Körde förbi loppisen häromdan och hittade detta fina resefodral med hopfällbara galgar.

Tävling hos Retro Elephant


Hos "Retro Elephant" kan man just nu tävla om en så här fin väska med tillhörande börs. Härliga tyger!

tisdag 12 maj 2009

Virka amigurumi

Igår fick jag äntligen Mias bok "Virka amigurumi". Det har varit en lång väntan och boken motsvarade verkligen mer än väl mina förväntningar. Mycket fina modeller så klart, men det bästa är alla beskrivningar med tydliga bilder på alla olika moment. Och massor av olika tips på hur man kan göra. Jag är säker på att även om man är nybörjare klarar man av att virka modellerna eftersom allt är så åskådligt. Det har du gjort bra Mia! Jag kunde inte själv komma på releasepartyt, men Herr T var så snäll att han gick i stället för mig. (Så jag kunde få den signerad :)) 

Jag var tvungen att börja virka med en gång. Är det nån som kan se vad det ska bli?

Kak-kalas

Nog blev det kak-kalas i alla fall! I trädgården i strålande solsken i lördags. Äntligen lyckades vi få till en dag när alla kunde komma. Det blev inte sju sorters kakor, utan nästan det dubbla! Oj, vad vi åt! (Och det gör vi fortfarande.)







Kärleksmums hade B bakat och jag fick det här fina kakfatet också





Syster Yster hade bakat Cocostoppar och Pussmunnar

Kompisen M hade bakat Morotskaka

Födelsedagspresenten från Syster Yster var ett kuvert med olika påståenden om vad "frid" är för mig och jag fick välja. Så nu ska jag ut på Kullaberg och rida islandshäst! (Och jag som är så feg!)

Den här fina tidningen fick jag av Tant U. Det finns beskrivningar på massor av kul saker man kan göra i den.

Pappa Sockerbagaren hade med sig åtta nystan garn till mig. Mjukt och skönt och jag vill göra något till mig själv av dem, men vet inte vad. Helst skulle jag vilja göra nån sorts kofta i nåt glest mönster, men hittar inget bra mönster. Får väl hitta på själv. Är det nån som har nåt tips?

Torsdagen den 6:e

På torsdagskvällen blev vi bjudna på middag av Lillebror. Tre rätter!

Först fick vi skinka med färskost på salladsbädd

Till huvudrätt bjöd han på hemlagad tortellini med köttfärs

Som dessert fick vi Mandelmjölk

Allt var mycket gott och han hade gjort allt helt själv. Det var mycket jobb. Planera, handla, göra pastadeg, steka färs, snurra ihop tortellini med fyllning, skålla och mala mandel. Snyggt jobbat!

För en hel massa år sen hade jag följande lilla dialog med samme man:
När vi satte oss till bords sa jag till barnen "Idag är det jag som har lagat maten!", varpå Lillebror, då 2 1/2 år förvånat svarar "Fick du det för pappa?"
Det är inte helt svårt att förstå att i vår familj är matlagning inget kvinnogöra precis :)

söndag 10 maj 2009

Utlottning hos "Ilkka"


Den här fina lilla tjejen har "Ilkka" gjort. Hon har även en kompis som "Ilkka" lottar ut och jag vill så klart vara med och tävla om henne också!

Utlottning hos "Ulliga gulliga saker"


Den här fina trädgårdsmusen från "Ulliga gulliga saker" vill jag absolut vara med och tävla om!