fredag 30 juli 2010

Ny ryggsäck och väska

Jag behövde en ny ryggsäck och hittade ingen som jag ville ha. Då sprättade jag isär den gamla trasiga. 


Jag använde bitarna som mönster och behöll bakstycket, remmarna och det lilla facket i framfickan.
Inuti, mot ryggdelen, sydde jag i ett lite större fack för saker som jag snabbt behöver få upp. Där satte jag också fast en karbinhake till nycklarna. Eftersom jag sydde väskan i vanligt bomullstyg, fodrade jag den med spinnakerväv. Då håller den åtminstone lite av regnet ute.


Jag har virkat klart min "trasväska".

Herr T har målat en dörr och en stol i en härlig blå färg.


torsdag 29 juli 2010

Överst i syltburken

Linda undrar vad jag har i snöret i burken. Det är paraffin, som jag smält i vattenbad och hällt överst i burken, så det blir tätt. Snöret har jag satt i för att kunna dra upp paraffinlocket sen. (Och pennan för att hålla upp snöret under tiden paraffinet stelnar.) Se till att hälla sylt ända upp till kanten av burken, så att paraffinlocket får raka kanter och inte fastnar i burken. Jag kunde nog haft lite mer paraffin, för det krympte lite när det stelnade.
Paraffin köper man i små påsar i vanliga mataffärer. Det är små kulor som man smälter i vattenbad.

onsdag 28 juli 2010

Nej, nu är det verkligen dags ...

... att ta itu med bloggandet! Det var så länge sen, och det blir bara mer och mer att lägga in, så nu kommer sommarens händelser och aktiviteter att droppa in lite i taget och det blir helt utan kronologisk ordning.

Den här sommaren har vi varit hemma i juli och jag har äntligen gjort både saft och sylt. Först ut blev jordgubb/rabarbersylt, som inte blev sylt utan marmelad. Det gör inget, för marmeladen blev god i alla fall.
Till en sats använde jag 1 l jordgubbar och 5 hg rabarber. Skölj och skiva rabarbern tunt och koka den med vattnet under lock i ca 5 min innan jordgubbar och socker läggs i. I receptet står att man till detta ska ha 1 dl vatten, 15 dl socker och 1/2 flaska Certo. Affären hade inte Certo, så jag använde syltsocker i stället och tog proportionerna enligt den påsen. Jag tyckte inte att jag kokte det särskilt länge, men det gick snabbt, så kolla klockan noga om du inte vill ha marmelad!

Jag gjorde också rårörd jordgubbssaft.  Åh, så gott det är! Och så lätt att göra!
Rårörd jordgubbssaft

3 l (1,5 kg) jordgubbar
2 l kokt, kallt vatten Börja med att koka upp vattnet! Det tar tid innan det svalnar.
3 msk citronsyra En liten påse citronsyra innehåller 2 msk. Köp tillräckligt om inte affären har dygnetruntöppet!
1,2 l (1 kg) strösocker per liter avrunnen saft
2 krm natriumbensoat per liter saft

Rensa och skölj bären och lägg dem i ett stort kärl. 
Mosa bären med hjälp av potatisstöt eller elvisp. 
Rör ner citronsyra och häll på vattnet.
Låt blandningen stå svalt (10 - 15°) ett dygn.
Sila saften, rör ner sockret och rör om tills sockret är löst. Det blev 2,5 - 2,6 l avrunnen saft.
Rör ut natriumbensoat i lite av saften och rör ner blandningen i den färdiga saften. Jag kunde inte lösa upp det i saften, utan kokte upp lite vatten i stället.
Häll saften på flaskor och tillslut. Jag frös ganska mycket av saften. Det mesta i små burkar med 2,5 dl, så det bara är att fylla på till en liter. 

Första satsen blev precis lagom att späda 1+3, men till de två jag gjorde sen behövdes det lite mer vatten.

Sylten som jag gjorde på bara jordgubbar blev "syltig" och bra. Den ena satsen var med bara vanligt strösocker. Bär och socker varvades i en gryta och fick stå och "safta till sig" några timmar innan jag kokte dem i ca 10 min. Den andra satsen gjorde jag med syltsocker.

Jag gav grannarna både sylt och saft och efter ett par dagar hade det "smittat" och jag fick vinbärsgelé av den ena grannen och jordgubbsmarmelad av den andra!