tisdag 27 oktober 2009

Kitchen Aid Artisan

Så var den äntligen min, den röda, fina Kitchen Aid-maskinen!

Min Bosch 4505 har fungerat väldigt bra i flera år, men för en vecka sen gick degkroken sönder. Jag tänkte först bara skaffa en ny krok, men eftersom assistenten bara tar degar med max 7 dl degvätska har jag funderat ett tag på att köpa en som är större. Vad jag då länge har gått och sneglat på är den här röda Kitchen Aid-maskinen. Ja, kanske inte just precis den röda bara. Den finns i hur många härliga färger som helst, så det var svårt att bestämma sig. På Cervera har man i helgen haft demonstration av maskinen och jag var där. Först på fredagen och sen på lördagen. Jag pratade med försäljaren och diskuterade och resonerade. Enda "problemet" var att man bara kan baka på max 1 liter degvätska, men jag bestämde mig till slut för att det är verkligen sällan jag bakar riktigt så mycket, så om den bara tar 1 liter, så får det räcka då. Försäljaren försäkrade gång på gång att det går hur bra som helst med 1 liter.
Vi köpte maskinen!
Väl hemma packade jag upp den och läste igenom bruksanvisningen. I den stod att man "ALDRIG får använda mer än 1 kg mjöl". Jag blev fundersam och ringde Cervera och fick igen prata med försäljaren. Jag berättade vad som stod i bruksanvisningen och undrade hur han såg på det. Till 1/2 liter har man ca 750 g mjöl och följdaktligen 1500 g mjöl till en liter. Försäljaren sa att han fått besked om att en liter går bra och det var bara att baka. Jag följde hans råd och gjorde först en deg med 5 dl, för att se hur maskinen fungerade och sen började jag göra en enlitersdeg.
Det gick helt enkelt inte.

För det första snurrade degen snabbt upp sig längs degkroken och verkade som om den ville krypa in i maskinen. Hur jag än skrapade ner den igen, var den snabbt uppe igen. För det andra fick jag inte i mjölet, utan fick fortsätta att arbeta degen på bordet.

Hela maskinen blev alldeles "nerdegad". In i alla skrymslen och vrår, trots att jag verkligen var försiktig. Det tog över en halvtimme att få bort all deg igen.

När jag tömde ut degen på bakbordet fanns det fullt av mjöl i botten av skålen.

Idag åkte jag tillbaka till Cervera, förklarade problemet och att maskinen inte höll vad som lovats. Expediten var mycket trevlig och jag fick lämna tillbaka den igen utan knot.
Nu försöker jag svälja besvikelsen och komma på vilken jag ska köpa i stället. Det lutar lite åt en ny Bosch igen. Den var jag ju nöjd med, förutom storleken.

Resultatet efter allt arbetet blev i alla fall 6 limpor att glädjas åt!
8 kommentarer:

 1. Då behöver jag inte fundera på en sån underbart fin maskin längre utan vara nöjd med min bosch som jag har....
  Mycket fint har du i din blogg!
  Theresia

  SvaraRadera
 2. jag rekommenderar Electroluxs maskiner, de är jättebra. Stor skål! jag har en sån här http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=320544 det finns alltid två modeller att välja på, den ena har massa tillbehör men jag tycker personligen att de inte behövs.
  KitchenAid är jättesnygg, men inte det mest praktiska :-(

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag har en Electrolux Assistent som är femton år gammal men går som en klocka! Det får lätt plats 1 liter vätska i den. Jag är helnöjd!

  SvaraRadera
 4. Men! Åh jag som längtat efter en sådan, gärna röd också. Jag bakar jättemycket eftersom jag är glutenallergiker. Så synd att den inte höll vad som utlovats :(

  Jag har hört mycket gott om Electrolux assistent, MEN (!) köp inte en nytillverkad, utan köp en som är minst 10 år gammal. Tydligen är det gummipackningarna som lägger av i de gamla Elextrolux assístenterna, och de ska visst gå att köpa nya för några tior... :)

  SvaraRadera
 5. Har hört många som är väldigt nöjda med sin Kitchen Aid. Det är säkert en bra maskin om man gör lite mindre degar, men jag var ju ute efter att göra större. Samtidigt tycker jag att den är onödigt dyr för att göra små degar i. Där räcker ju t o m min gamla Bosch, som kostar mindre än 1/4 av vad en Kitchen Aid gör (och då ingår köttkvarn, rivsats och mixer!). Är det nån som har erfarenhet av Bosch MUM6N15? http://www.bosch-home.se/MUM6N15.html?source=browse
  Den har Clas Ohlson för 1895:-

  SvaraRadera
 6. Har gått i samma fälla! Vid stora degar används ärvda gamla Elektoluxen, Kitchen Aid duger mest till kakdegar och vispning. Men då funkar den bra. Fast den är ju snyyyyygg.

  SvaraRadera
 7. Där ser man! Jag knådar för hand jag. Men jag är väl lite gammalmodig jag. :P Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 8. Vad bra att jag hamnade här. Har länge gått o suktat efter en sån vacker maskin.
  Nu fick mannen rätt! Min Elektrolux assistent tar jättedegar o går år efter år efter år....Då kan jag göra något annat för pengarna!

  SvaraRadera