onsdag 28 juli 2010

Nej, nu är det verkligen dags ...

... att ta itu med bloggandet! Det var så länge sen, och det blir bara mer och mer att lägga in, så nu kommer sommarens händelser och aktiviteter att droppa in lite i taget och det blir helt utan kronologisk ordning.

Den här sommaren har vi varit hemma i juli och jag har äntligen gjort både saft och sylt. Först ut blev jordgubb/rabarbersylt, som inte blev sylt utan marmelad. Det gör inget, för marmeladen blev god i alla fall.
Till en sats använde jag 1 l jordgubbar och 5 hg rabarber. Skölj och skiva rabarbern tunt och koka den med vattnet under lock i ca 5 min innan jordgubbar och socker läggs i. I receptet står att man till detta ska ha 1 dl vatten, 15 dl socker och 1/2 flaska Certo. Affären hade inte Certo, så jag använde syltsocker i stället och tog proportionerna enligt den påsen. Jag tyckte inte att jag kokte det särskilt länge, men det gick snabbt, så kolla klockan noga om du inte vill ha marmelad!

Jag gjorde också rårörd jordgubbssaft.  Åh, så gott det är! Och så lätt att göra!
Rårörd jordgubbssaft

3 l (1,5 kg) jordgubbar
2 l kokt, kallt vatten Börja med att koka upp vattnet! Det tar tid innan det svalnar.
3 msk citronsyra En liten påse citronsyra innehåller 2 msk. Köp tillräckligt om inte affären har dygnetruntöppet!
1,2 l (1 kg) strösocker per liter avrunnen saft
2 krm natriumbensoat per liter saft

Rensa och skölj bären och lägg dem i ett stort kärl. 
Mosa bären med hjälp av potatisstöt eller elvisp. 
Rör ner citronsyra och häll på vattnet.
Låt blandningen stå svalt (10 - 15°) ett dygn.
Sila saften, rör ner sockret och rör om tills sockret är löst. Det blev 2,5 - 2,6 l avrunnen saft.
Rör ut natriumbensoat i lite av saften och rör ner blandningen i den färdiga saften. Jag kunde inte lösa upp det i saften, utan kokte upp lite vatten i stället.
Häll saften på flaskor och tillslut. Jag frös ganska mycket av saften. Det mesta i små burkar med 2,5 dl, så det bara är att fylla på till en liter. 

Första satsen blev precis lagom att späda 1+3, men till de två jag gjorde sen behövdes det lite mer vatten.

Sylten som jag gjorde på bara jordgubbar blev "syltig" och bra. Den ena satsen var med bara vanligt strösocker. Bär och socker varvades i en gryta och fick stå och "safta till sig" några timmar innan jag kokte dem i ca 10 min. Den andra satsen gjorde jag med syltsocker.

Jag gav grannarna både sylt och saft och efter ett par dagar hade det "smittat" och jag fick vinbärsgelé av den ena grannen och jordgubbsmarmelad av den andra!

1 kommentar:

  1. Vad är det du gör med snöret i burken? Lägger du i nåt som blir som ett skyddande lock, eller vad är det?

    SvaraRadera