lördag 30 maj 2009

Nålfiltat och virkat

Nu har jag provat nåt nytt! Har sett en massa saker som är nålfiltade och tycker att det ser så kul ut. För ett tag sen köpte jag lite ull och två filtnålar, men det har inte blivit av att jag tagit fram det. Så fick jag se den fina nålfiltade dockan hos Ulliga gulliga saker bli till, bit för bit. Då kunde jag inte hålla mig mer. Jag tog fram ull och nålar och började sticka nålen i den. Och sticka och sticka..... Jag visste inte vad jag skulle göra, men började med en rund boll. Efter en stund började det likna ett huvud och då fortsatte jag. Det går så klart inte att jämföra med inspirationsbilden, eftersom jag inte hade någon plan för vad det skulle bli, men i alla fall en början. Tyvärr gick jag nog lite häftigt fram, för först bröts den tunna nålen och efter en liten stund även den tjocka. Nu måste jag få tag i nya nålar. Sen ska jag fortsätta "sticka". 

Det är också många som håller på att virka mormorsrutor. Bla a har Petra gjort en jättesöt liten kofta av sina. Så nu har jag också satt igång. Problemet är bara att alla trådar måste fästas. Men det får bli en senare fråga :)

Hos Svartanova såg jag en så fin vas i form av en "invirkad" glasburk. Beskrivningen kommer från Attic24. Det var länge sen jag virkade in burkar, men då hade jag inte en tanke på att de kunde användas till vaser. Tyckte det var en så bra idé. Bråttom som jag så klart hade, tog jag en burk som inte var rak. Därför fick jag göra den smalare upptill och göra ett litet sprund med knappar. Eftersom vi satt och tittade på film när det var dags att sätta i knappar och Herr T bestämt hävdar att jag inte kan titta på TV och handarbeta samtidigt, ville jag inte dra uppmärksamheten till mig med att springa iväg och leta knappar, så jag virkade dem i stället. Det funkade bra. Mormorsrutan kom väl till pass för att dölja den fula randen där jag bytte färg. Hur gör alla ni andra när ni byter färg? Jag försöker verkligen att vara petnoga med att göra maskorna jämna vid bytet, men det blir ändå aldrig snyggt. Är det någon som har något tips? Eller visa mig hur era "byten" ser ut. 

Koftan är också nästan klar. Ett par trådar kvar att fästa, sen hitta knappar och snygga till.

9 kommentarer:

 1. Filtningen ser ju jättebra ut. Man brukar ha av rätt många nålar i början men sticker man bara rakt ner utan att böja så håller de jättelänge (flera år har jag hört men jag lyckas alltid trycka lite åt sidan ibland...)

  Jag köper mina nålar på creative company, jag tycker att de är jättebra och så får man några stycken ifall att de nu går av...

  Hon som har utformat min webbkurs har lite gratis videos på you tube. Där kan man se hur man gör en fiffig vikning som gör att man inte behöver sticka som en galning för att få fram basformerna. Man får då en bra ägg-form att börja med som man sedan kan bygga på. Sök bara på "felt alive" så borde du hitta en massa bra klipp.

  Jättefin virkning också, jag stör mig också på färg bytningar, har ingen aning om hur man får det snyggt. Tipsa gärna vidare om du får tips på något bra knep.

  Hoppas du får en fin dag. Kram/Veronica

  SvaraRadera
 2. Vad mycket fint du gjort, det är det bästa med den här bloggvärlden att man får så många bra ideer

  SvaraRadera
 3. Åh, vad roligt att se din fina "vas"! Vad påhittig du var! Mina färgbyten blev inte alls bra, så på baksidan är vasfodralet förskjutet. Däremot så har jag en annan idé som jag ska försöka testa till nästa gång, då kanske jag kan visa.... :)
  trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Jag glömde säga att färgerna är underbara! Mormorsrutorna gjorde mig sugen på att fortsätta med mina egna. Gör det nu på direkten. :)

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Vi skrev nog till varandra samtidigt :)

  SvaraRadera
 7. Jag höll på ganska mycket med nålfiltning innan, och har ull i massor kvar. Kanske kommer lusten tillbaka...
  Fina färger på mormorsrutorna och vasen. Somrigt :)

  Som jag skrev innan så är jag lite trött...och lite förvirrad tror jag :)
  Jag tog bort det förra meddelandet så att ingen annan ska bli förvirrad av hur jag skrev att man ska göra när man byter färg.
  Kollade på mönstret och det är när du försluter varvet med smygmaskan som du ska göra färgbytet.

  SvaraRadera
 8. Hej,
  Vilka fina saker du har gjort! Gillar verkligen färgvalet på dina mormorsrutor, de påminner mig om glass! Kommer gärna hit igen, kul att titta runt vad andra gör.

  SvaraRadera
 9. Färgerna på dina mormorsrutor är underbara, väldigt somrigt och fräscht. Vasen var också toppensnygg. :)

  SvaraRadera