lördag 23 maj 2009

Självbevattnande krukor och lite av veckans plotter

Den här veckan har jag haft mycket att göra, trots ledighet. I lördags var vi på Usserøds skola i Hørsholm i Danmark och hade konsert tillsammans med den danska kören Øresound. Vi fick ju då också lyssna på deras konsert och de var verkligen bra! I veckan har det varit möten på kvällarna. Den övriga tiden har jag mest "sprätt" runt och gjort lite här och lite där.

Jag har länge tänkt lägga ut den här beskrivningen. Krukväxter lever ett ganska torftigt liv i det här huset. Jag glömmer jämt att vattna dem, så de enda växter som överlever här är i stort sett ampelliljor och i viss mån pelargonier. En gång fick jag ett "kit" av mina föräldrar, till självbevattnande krukor. Det funkade så bra, att jag försökte komma på ett eget sätt och det här är vad det blev:

Först behöver man nån sorts tråd. Jag kom fram till att tvåtrådigt ullgarn, redgarn som jag använder till Waldorffdockor funkar alldeles utmärkt.


En "ballongpinne" att fästa garnet på.


Något att lägga i botten på ytterkrukan. I kittet ingick en sorts plastsaker som liknar nedersta delen på en plastkruka, fast med ett stort hål i botten. Jag har inte så många, så jag brukar ta stenar i stället.


Klipp av en bit av pinnen, ca 5 - 7 cm. Klipp en skåra i ena änden där tråden kan träs på. Klipp av ett par bitar ullgarn i ca 20 - 30 cm. Vik på mitten och trä på pinnen. Antalet trådar varierar beroende på vilken växt det är. Växter som behöver mycket vatten behöver också fler trådar och tvärtom. Man får prova sig fram.


Stick in pinnen i ett av hålen under krukan så trådarna kommer i i jorden.


Stoppa in pinnen ordentligt, så trådarna hänger ut som "rötter".


Fyll på vatten i ytterkrukan, så att det precis når överkanten på det som du har i botten.
Krukan ska inte stå i vattnet. Sätt ner krukan och se till att trådarna ligger ner i vattnet ordentligt. Vattna växten uppifrån från början så att jorden är genomfuktig. Kommer du på nåt annat bra att ha i botten, så hör gärna av dig. Den enda "nackdelen" med det här är att ytterkrukan behöver vara ganska stor för att krukan ska få plats, men det kan man ju stå ut med när man slipper oroa sig för att glömma vattna :)
Nu är det klart! Lycka till!

Nu till lite annat smått och gott!
Tyckte inte att jag gjort så mycket den här veckan, men en del har det ändå blivit utöver koftvirkning. Jag hittade inte nåt bra mönster på kofta till mitt garn, så jag har hittat på ett själv. Ni får se när den blir klar.
Här kommer lite av det jag gjort:

En disktrasa till. Denna gången med rent lingarn, randat med vanligt bomullsgarn.


Kattöron till grannen.


En "Plipp" eller "Plopp", som ännu inte har fått ögon och mun och bara har en arm än så länge.


Sköldpaddan ska få på sina ben och sen förhoppningsvis ögon också.


Början på ett kamerafodral. Blev så sugen på att virka långrandigt, men det var "pilligt" värre. Undrar om jag orkar hela vägen upp :)Körde förbi loppisen häromdan och hittade detta fina resefodral med hopfällbara galgar.

1 kommentar: